Wat onderscheidt jou van andere sollicitanten?

wat onderscheidt jou

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatie gesprek, dat roept bij jou vragen op waarom jij bent uitgekozen. Tussen al die cv’s en motivatiebrieven, mag jij op sollicitatiegesprek komen. De recruiter heeft jou ergens op uitgekozen, dus het zou nog eens een goede match kunnen zijn! Bereid je hier dus goed op voor en laat het beste van jezelf zien.

Wat onderscheidt jou nu echt?

We hebben het al in een eerder blogbericht gehad over zwakke en sterke punten benoemen van jezelf. Het draait echt om zelfkennis (talenten) en eerlijkheid. Daar ga jij jezelf in onderscheiden van anderen. Het zou goed kunnen dat de recruiter iets heeft gelezen over jou, wat een kwaliteit van jou laat zien wat goed past bij de functie, maar je het zelf nog niet genoeg doorhebt.

Zelfkennis

Om goed voorbereid je sollicitatiegesprek in te gaan, vraag van te voren aan je ouders, goede vrienden of collega’s wat jouw sterke en minder sterke punten zijn. Zij zien waar jij echt een ster in bent en je het zelf misschien nog niet eerder zag. Dit geldt ook voor valkuilen. Zo kan je al die informatie verzamelen en ben jij klaar voor je gesprek. Tijdens het gesprek kan jij goed verwoorden waarom je past in de openstaande vacature en waar je nog aan moet werken. Op deze manier weet het bedrijf wat ze aan je hebben en of het een match zou kunnen zijn.

Eerlijkheid

Je hebt onderzocht wat je sterke en zwakke punten zijn en bent klaar voor het gesprek. Maar nu is het tijd om eerlijk te zijn naar je gesprekspartner(s)/ interviewer. De dingen die jou onderscheiden zijn positieve punten maar ook negatief. Het is dus verstandig om eerlijk te praten over je negatieve punten en goed te weten hoe je dat gaat aanpakken. Daarnaast moet je niet te hard van stapel lopen als het gaat om je sterke punten. Je kan zeker enthousiast zijn, maar overdrijf niet. Door eerlijk te zijn, kom jij betrouwbaar en open over en dit laat zien dat je goed kan communiceren.


Talenten

Weten wat je talenten zijn, helpt ook bij het sollicitatiegesprek. Jouw talenten moeten goed aansluiten bij de functie. Een goede manier om jouw talenten te achterhalen, is het invullen van de STARR-methode. In deze methode ga je achterhalen waarin jij goed hebt gepresteerd bij vorige praktijken. Dit kunnen schoolprojecten zijn, vorige (bij)baantjes etc. Als je jouw talenten goed in kaart weet te brengen, dan is het beantwoorden van deze vraag een stuk makkelijker: ‘Waarom zouden we jou moeten aannemen’?

Het zou goed kunnen dat de recruiter deze vraag nog aan jou stelt, voordat je op gesprek komt. Als je goed weet te vertellen wat je hiervoor hebt gedaan, waar je goed in bent en waarom jij beter bent dan andere sollicitanten, dan is de recruiter zeer tevreden!

 

Slechte antwoorden

  • Niet alleen positieve antwoorden geven. Je wilt overtuigen maar ben ook eerlijk over slechte eigenschappen.
  • Alleen aandacht geven aan iets negatiefs. Doe dit niet! Zo kom je niet zelfverzekerd over en heb je niet goed in kaart gebracht wat jou onderscheidt voor de functie.
  • Je durft niet te zeggen wat jou uniek maakt. Zo zorg je er ook voor dat je de concurrentie niet overtreft!

 

Extra tips!

  • Pas je cv aan. Bij iedere sollicitatie. Geen enkele vacature is hetzelfde.
  • Creëer een unieke binnenkomer. Hoe breng je jouw unieke persoonlijkheid naar boven? Wees vooral lekker creatief!
  • Schakel hulp in als je het even niet weet.
  • Maak een sterke persoonlijke pitch. Spreek dit hardop uit en blijf oefenen. De vraag ‘vertel eens wat meer over jezelf’, is voor jou straks een makkie!
  • Nog vragen over de vacature? Bel dan even met Rekroet of het bedrijf.

Succes met jouw zoektocht en je sollicitatie!

 

Hulp nodig bij het zoeken van jouw talenten en ontwikkelpunten? Schrijf je in bij Rekroet en kom eens langs voor een bakje koffie of thee! 

Deel via: